5

Sık Sorulan Sorular

Merak edilen sorulara sizler için yanıt verdik. Soruları ve yanıtları keşfedin.

Keşfetmek İçin Aşağı Kaydırın
Kategoriler

Emlak

Arazi ile arsa arasındaki fark nedir?

Arazi imar uygulaması geçmeyen toprak parçasıdır. Arsa ise belediyelerin imar uygulaması yaptığı yerlerdeki yapılaşmaya müsait toprak parçasıdır.

Emlak Vergisi Nedir?

Her yıl ödenen Emlak Vergisi büyükşehir belediyelerinde %0,2, büyükşehir olmayan yerlerde ise %0,1’dir. Ticari mülklerin vergi oranı kentsel mahallelerde %0,4, büyükşehir dışı alanlarda ise %0,2’dir.

Emlakçı Komisyonu Nedir?

Yönetmeliğe göre emlakçı komisyonu satış bedelinin %2’si + KDV’dir ve bu oran alıcıdan ve satıcıdan toplamda %4 olacak şekilde ayrı ayrı tahsil edilir.

Hisseli tapu ne demektir?

Tapu sicilinde tescilli bir taşınmazın sahiplerinin birden fazla sahibinin bulunması halindeki tapulara hisseli tapu denir.

İfraz ne demektir?

İmar planı tamamlanmış yerlerde, plan koşullarına uymak şartıyla bir parselin birden fazla parsele dönüştürülmesi işlemidir.

İntifa hakkı ne demektir?

Yararlanma hakkıdır ve süreli olmak zorundadır. Gerçek kişilerde en fazla ömür boyu, tüzel kişiliklerde ise 100 yıldır.

İrtifak hakkı ne demektir?

Taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmesidir. Taşınmaz yararına kurulan irtifak haklarından en önemlisi geçit (YOL) hakkıdır.

Kadastro çapı ne demektir?

Tapuca tescil edilmiş olan arazi parçalarının sınırlarını gösteren belgedir.

Kat irtifakı ne demektir?

Kat irtifakı bir arsa üzerinde yapılan veya yapılacak olan birden fazla yapının bağımsız bölümleri için o arsanın sahibi tarafından kat mülkiyet kanunlarına göre kurulan irtifak hakkıdır.

Kat mülkiyeti ne demektir?

Tamamlanmış bir yapının daire, dükkân, vb. gibi bölümlerinden ayrı ayrı kullanılmaya elverişli olanları o taşınmazın sahibi tarafından kat mülkiyet kanunlarına göre kurulan özel bir mülkiyet hakkıdır.Ancak arazinin hazine ve orman arazisi olmaması gerekir.

Konut Finansmanı (Mortgage) Nedir?

Konut Finansmanı, konut edinmeleri amacıyla veya sahip oldukları konutların teminatı altında tüketicilere kredi kullandırılması ve bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasıdır. İnsanların kolay bir şekilde hatta kira öder gibi ev almalarını sağlamak amacıyla kurulmuş bir Gayrimenkul Finansman sistemidir.

Konut ve Deprem Sigortası Nedir?

Deprem sigortası (DASK) Türkiye’de zorunludur ve metrekare bazında hesaplanmaktadır. Deprem sırasında ve sonrasında yangın, patlama, tsunami veya heyelan sonucu oluşabilecek riskler Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındadır. Ücret 150 TL ile 250 TL arasında değişmektedir (m²’ye göre değişebilmektedir).Konut sigortası, yangın, hırsızlık ve bazı hava hasarları gibi mülke yönelik risklerin çoğuna karşı koruma sağlar. Buna yangın sigortası, sel sigortası, deprem sigortası, ev sigortası veya kaza sigortası gibi özel sigorta türleri dahildir.

Mücavir alan ne demektir?

İmar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilmiş alandır.

Parselasyon ne demektir?

Büyük bir parselin imar planı şartlarına uygun olarak birden fazla imar parseline dönüştürülmesi işlemidir.

Sükna hakkı ne demektir?

İrtifak hakkının bir çeşidi olan oturma hakkıdır bu haktan sadece hak sahibi yararlanabilir.

Şufa hakkı ne demektir?

Önalım hakkıdır. Hisseli arazilerde satılığa çıkan hissenin aynı şartlarda hissedarlardan birisinin satın alma hakkıdır.

Şufa hakkı ne demektir?

Önalım hakkıdır. Hisseli arazilerde satılığa çıkan hissenin aynı şartlarda hissedarlardan birisinin satın alma hakkıdır.

Tapu Devir Ücreti (Tapu Harcı) nedir, nasıl hesaplanır?

Gayrimenkulün satış değerinin %4’ü (%2 alıcı, %2 satıcı) emlak vergisi olarak tapu dairesine ödenmelidir. Ayrıca Tapu ve Kadastro Müdürlüğü de bir defaya mahsus olmak üzere yaklaşık 400 TL-1.300 TL (Bölgeye göre değişiklik göstermektedir.) tutarında Döner Sermaye (Döner Sermaye Harcı) işlem ücreti almaktadır.

test

Tevhid ne demektir?

Birden fazla bitişik parselin birleştirilmesi işlemidir.

Vefa hakkı ne demektir?

Tapu sahibinin sattığı taşınmazı aynı satış şartlarıyla geri almasını sağlayan kişisel bir haktır. Bu hak, taşınmazını satan ancak bedelinin tamamını almamış olan satıcılara güvence olarak kullanılabilir. Tapu kütüğüne şerhi şarttır.

Genel

Ailemden miras yolu ile iktisap eden konutumu aynı sene içinde satmak istersem gelir vergisi öder miyim?

Miras yolu ile iktisap edilenlerde 5 yıllık süre şartı aranmaz o yüzden gelir vergisinden istisnadır.

Aldığım konutu 2 sene sonra satmak istiyorum bu satıştan elde ettiğim gelir vergiye tabi midir?

2 sene önceki emlak beyannamesi ile şimdiki beyanname arasındaki fark gelir vergisine tabidir. Eğer konutunuzu 5 sene önce almış olsaydınız gelir vergisinden muaf olurdunuz.

Bir tapu tescil işleminde ne gibi belgeler gerekmektedir?

Tapu Senedi veya FotokopisiT.C. Kimlik Numaralı Nüfus CüzdanıTapu İşlemi Vekil Aracılığı ile Yapılacaksa, Vekilin Nüfus CüzdanıTemsil Halinde Temsi Yetkisini Gösterir Belge. (Şirketse; Şirket Yetki Belgeleri ve Bilgileri)Bağlı Bulunduğu Belediyenin Emlak Beyan Servislerinden, Rayiç Bedelini Bildirir Belge Alınmalıdır.Gayrimenkul Kat Mülkiyetli ise DASK (Deprem Sigortası) Yaptırılması.

Konutumu satmak istiyorum ama kiracım evin gezilmesini engelliyor ve konutumu satamıyorum. Ne yapmalıyım?

Kiracınızın konutunuzu haftanın belirli bir günü belirli bir saat diliminde gösterme zorunluluğu vardır. (Örneğin cumartesi günü saat 12.00-14.00 arası gibi)

Noterden satış vaadi sözleşmesi ile daire alınabilir mi?

Satış vaadi sözleşmesi ile her türlü taşınmazı alabilirsiniz ama tescil işlemi yine de tapu sicil müdürlüklerinde yapılacaktır.

Sahibi şirket olan bir taşınmaz da kiralandığında stopaj ödenir mi?

Hayır. Kiraya veren şirket kira tutarı kadar fatura keser ve K.D.V. öder.

Satış vaadi sözleşmesinin noterde yapılması şart mıdır?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini yapma görevi noterlere verilmiştir.

Tapu tescil işleminde yaş sınırı var mıdır?

18 yaşını doldurmuş mümeyyiz olan herkes tapu işlemleri yaptırabilir. Tapu müdürünün şüphelenmesi halinde doktor raporu istenebilir. 75 yaşının üzerindeki kişileri için sağlık ocağının raporu yeterli olmayabilir, bu konuda en yetkili merci Adli Tıp Kurumudur.

Tapu Tescil İşlemleri Sonrası Yapılacak İşlemler nelerdir?

Tapunun fotokopisi ile bağlı bulunulan belediyenin emlak beyan servisine en geç 1 ay içerisinde beyanını verilmesi gerekmektedir.

Tapuya gitmeden taşınmaz satın alınabilir mi?

Türkiye Cumhuriyeti’nde tapu tescil işlemleri sadece tapu sicil müdürlüklerinde yapılmaktadır. Ancak zorunlu durumlarda tapudan memur istenebilir. Bununla birlikte noter marifetiyle vekil kıldığınız bir kimsenin tescil işlemlerini tapu sicil müdürlüğünde sizin adınıza tamamlaması mümkündü.

Kira

Kira sözleşmesinin tapu kütüğüne şerhi ne demektir?

Kiraya verenle kiracının aralarında düzenledikleri yazılı sözleşmenin bir örneğini tapu sicil müdürlüğüne vererek kiraya konu olan taşınmazın kütüğüne kaydettirmeleri anlamına gelmektedir.

Kiracım kiralarını zamanında ödememektedir. Bu tahliye nedeni sayılır mı?

Bir kira yılı içerisinde kiracı en az 2 kere kirasını zamanında ödemezse ve ihtar çekilmesine neden olursa tahliye sebebidir.

Kiracımı ihtiyaç nedeniyle konutumdan tahliye ettirdim ama sonra vazgeçtim tekrar kiraya verebilir miyim?

3 yıl geçmeden taşınmazınızı kiraya veremezseniz aksi takdirde ceza uygulanır.

Sizi Arayalım

Çözüm ortağımız olun

Bize Yazın